Kysy vinkkiä laitevalintaan WhatsApp viestillä tai sähköpostilla, tai jos laitevalinta on selkeä niin pyydä demotunnus.
Ystävällisin terveisin,
Ville Hellman DI, yrittäjä
OmaVahti maahantuo 20 erimerkkistä älykoti ja energian kulutusmittausjärjestelmää ja tuotteita verkkokaupassa on noin 200. Sinulle sopivan järjestelmän valinnassa auttaa kun mietit käyttökohteen ja muutaman tärkeimmän ominaisuuden. Valinnassa pääset alkuun kun katsot vielä toistamiseen yllä löytyvän luettelon ja valitset pari tuotemerkkiä joihin tutustut verkkokaupassamme.
Suosittelemme ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme nopeiten WhatsApp chatin kautta. Normaalisti 10 min chatissä selvitämme sinulle tärkeimmät valvonta- ja ohjausjärjestelmän ominaisuudet, ja pystymme suosittelemaan pari kohteeseesi parhaiten sopivaa järjestelmää.
Me olemme testanneet ja opetelleen kaikki nämä järjestelmät. Tiimimme käyttää niitä koko ajan ja tunnemme niiden vahvuudet sekä niille parhaiten sopivat käyttökohteet. Saat asiantuntemuksemme käyttöösi yhdellä chatillä, sähköpostilla tai puhelinsoitolla.
Kysy lisää, chattää tai soita. Me kuuntelemme tarpeesi ja neuvomme mieluusti alkuun 🙂
Älykoti on ”hienompi markkinointinimi” taloautomaatio tekniikalle. Sen avulla on ratkaistu monenlaisia seurantaan, valvontaan ja laitteiden ohjauksiin liittyviä ongelmia jo usean vuosikymmenen ajan. Laitteiden käyttöönoton ja käytettävyyden helpottumisen myötä käyttäjäkunta on laajentunut liikekiinteistöistä myös omakotitaloihin ja samalla laitehinnat ovat laskeneet.
Mieti voiko joistain seuraavista ominaisuuksista olla hyötyä sinulle?
Älykoti järjestelmä tallentaa mittaustulokset jatkuvasti ja havainnollistaa ne graafeilla. Älykoti järjestelmän avulla pystyt tiedostamaan paremmin lämpötilan, käytetyn sähkön määrän ja laitteiden käyntiajat. Monesti jo parempi tietoisuus johtaa kulutustottumuksien muutoksen ja siirryt asteittain käyttämään enemmän ympäristöystävällistä uusiutuvaa energiaa, joka on edullisempaa.
Älykoti laitehankinnat kannattaa nähdä investointeina, ja niiden tyypillinen takaisinmaksuaika on 8-24 kuukautta riippuen energian kulutuksesta ja käyttötavan muutoksesta. Yksikin ennakolta havaittu vesivahinko tai homehtuminen maksaa laitehankinnan takaisin moninkertaisesti.
Turvapuhelin on matkapuhelin ranneke, joka toimii seniorin, yksin työskentelevän tai äkillistä ulkopuolista apua tarvitsevan henkilön helppokäyttöisenä kaiutinpuhelimena. Turvapuhelimella soitto tapahtuu painamalla SOS-nappia muutaman sekunnin ajan. Turvapuhelimeen voi myös soittaa ja siihen vastataan perinteiseen tapaan painamalla vihreää luuria. Turvapuhelin voi estää saapuvat puhelut numeroista, jotka eivät ole sen puhelunluettelossa tai SOS numerolistalla. Toimiakseen turvapuhelin vaatii SIM-kortin ja matkapuhelinliittymän.
Turvaranneke on vakiintunut termi perinteiselle seniorin apukutsujärjestelmälle, joka koostuu kutsupainike rannekkeesta sekä verkkovirtakäyttöisestä kaiuttimen sisältävästä pöytämalli matkapuhelimesta. Tällaisen kutsujärjestelmän käyttö rajoittuu seniorin kotiin, mahdollisesti ainoastaan huoneeseen johon pöytämalli matkapuhelimen kaiuttimen ääni kantautuu kuuluvasti.
Markkinoilta on myös helppokäyttöisiä senioripuhelimia, joissa seniorikännykän mukana toimitetaan turvaranneke tyylinen kutsupainike. Painamalla rannekkeen SOS-painiketta matkapuhelin avaa puhelun ennalta määritellyn läheisen numeroon ja lähettää tekstiviestin.
Kaikki turvapuhelin ja turvaranneke laitteet soveltuvat kaiutinpuhelun soittoon ennalta määriteltyihin numeroihin esim. läheisille, kotisairaanhoidon päivitysnumeroon ja/tai hälytyskeskukseen. Turvapuhelimet lähettävät lisäksi vakiomuotoisen apukutsun tekstiviestinä (SMS) ja/tai sovelluksen Push-viestinä ennalta määriteltyihin numeroihin. Apupyyntöviesti sisältää tavallisesti myös turvapuhelimen viimeisimmän GPS paikannustiedon linkkinä karttapalvelu kuten Google Maps tai AMaps.
Turvapuhelimissa on moni aktiivisuusrannekkeista tuttuja ominaisuuksia, kuten askelmittari, syke- ja verenpainemittaus sekä unenlaadun seuranta. Tärkeä omaisuus on kadonneen muistisairaan paikannus GPS, LBS ja WiFi verkkoihin perustuvien sijaintitietojen perusteella, sekä aluerajavalvonta (GEO-Fence) joka hälyttää mikäli seniori liikkuu ennalta määritellyn alueen (200m – 2km) ulkopuolelle.
Turvapuhelimien ja aktiivisuusrannekkeiden merkittäviä ero on laitteen tärkeimmässä kayttötarkoituksessa. Aktiivisuusranneke pyrkii mittaamaan muutaman tunnin liikuntasuorituksen tarkasti, turvapuhelimen suunnittelun päätavoite on taasen mahdollisuus soittaa hätätilanteessa läheiselle. Turvapuhelimen pyrkii optimoimaan virrankulutusta rajoittamalla mittauksia ja säästämään akkua hätäpuhelua varten. Turvapuhelimen akku kestää tyypillisesti 2-3 päivää. Mikäli seniori unohtaa ladata akkua säännöllisesti, turvapuhelin lähettää tekstiviestinä varoituksen akun alhaisesta (10%) varaustilasta. Tekstiviesti toimii myös herätteenä läheiselle, mikäli akkua ei ole ladattu pariin päivään niin seniorin arkirutiinit poikkeavat normaalista. Tämän vuoksi turvapuhelimissa eivät käytetä viikkojen valmiusajan mahdollistavia akkuja.
Muistisairaalle soveltuu paikantava turvapuhelin, joka on normaali vedenpitävä kaiutin matkapuhelin ranteessa.
Jos liikkuminen on jo heikkoa ja elo keskittyy pääasiassa omaan kotiin, niin turvaranneke ja erilaiset kutsupainikkeet ovat sopiva ratkaisu. Turvaranneke on kutsupainike ranneke, joka liitetään seniorin kodin WiFi verkkoon. Sen etuna on pitkä 3-5 vuoden paristonkesto. Kutsupainikkeita löytyy myös kaulanauhaan sekä seinään kiinnitettäväksi kaksipuolisella tarralla.
OmaVahdin valikoimista löytyy kolme erilaista turvapuhelinta sekä WiFi turvaranneke aloituspaketti. Lue lisää linkkien kautta.
SOS nappia painamalla seniorin turvapuhelin aloittaa soitot kolmen läheisen matkapuhelimeen. Turvapuhelin lähettää samalla seniorin sijainnin Google Maps linkkinä tekstiviestillä. Soittolistan viimeisenä voi olla myös kotipalvelun hälytyskeskukseen numero. Tavallisesti seniorin hoitoon osallistuvilla läheisillä on WhapsApp ryhmä, jossa on sovitaan kuka lähtee seniorin luo, vai hälytetäänkö paikalle kotihoidon työntekijä tai vakavassa tapauksessa ambulanssi.
Seniorivahti turvaranneke ja turvapuhelin ostetaan itselle kertamaksulla ja käyttö on aina ilmaista. Myös kännykkäan ladattavat sovellukset ovat ilmaisia.
Turvarannekkeen käyttö edellyttää langatonta WiFi nettiyhteyttä, jonka vaatimukset ovat pienet. Oman kodin tai naapurin langaton netti on riittävä.
Turvapuhelin käyttö edellyttää Laitenetti liittymää puheominaisuudella. Matkapuhelinoperaattorit tarjoavat näitä hintaan 4-7 €/kk. Esim. Elisa, DNA ja Telia.
Avoimessa tilassa tukiaseman ja anturin etäisyys voi olla normaalisti max 30m. Seinät, seinien määrä ja rakennusmateriaali vaimentavat signaalia ja lyhentävät näin kantamaa. Tukiasema kannattaa sijoittaa avoimeen tilaan, kuten huoneeseen josta on suora näköyhteys jokaisen huoneen oveen missä käytetään mittausanturia/kytkintä.
Järjestelmän peittoa ja kantavuutta voidaan parantaa myös vaihtamalle normaaliantennin tilalle tehokkaampi antenni. Helpoin ja siistein ratkaisu on tukiaseman antennin vaihtaminen isompaan. Peittoa voidaan laajentaa myös lisäämällä tukiasemien määrää. Meiltä löytyy kokemusta kymmenistä ratkaisuista, joten kannattaa soittaa asiakaspalveluun ja kertoa meille haasteesta!
Monet anturit toimivat lisenssivapaalla 433MHz ISM-taajuusalueella ja radioiden keskitaajuus on 433,92 MHz. Lisenssivapaalla taajuudella toimivien laitteiden käyttöotto on helppoa, mutta samalla taajuudella voi toimia myös muita laitteita, ja ne saattavat häiritä joskus toistensa toimintaa. Häiriöt on usein tilapäisiä ja ne voidaan eliminoida suunnittelulla, laitteiden ja tukiasemien uudelleen sijoittelulla, sekä tarvittaessa lisäämällä tukiasemien määrää. Katso lisää ISM-taajuusalue.
Yhdyskäytävä (hub) on langattoman älykoti järjestelmän keskusyksikkö. Se vastaanottaa lämpötila ja ilmankosteus tietoja antureilta, ja välittää kännykästä pilvipalvelun kautta saapuvat ON/OFF -komennot virtakytkimille.
Anturi (=sensori) on olosuhdetiedon mittauslaite. Esimerkkejä tällaisesta laitteesta ovat mm. lämpöanturi, kosteusanturi, liiketunnistin, magneettikytkin, kaukosäädin, keinukytkin ja palovaroitin. Anturi sanan synonyyminä käytetään myös sanaa ”sensori”, joka on käännös englannista ”sensor”.
Virtakytkin on sähköverkon jännitteen katkaiseva (ON/OFF) laite, ja saa ohjauskomennot tukiasemalta. Kytkin laitetaan joko pistorasiaan tai seinään upotettavat mallit liitetään suoraan johtoihin. Kytkimiä löytyy myös kosteussuojattuina (IP44) ulkokäyttöön sekä varustettuna himmentimellä.
OmaVahti verkkokaupasta löytyy lisäkomponentteja, joiden avulla voidaan laajentaa älykoti järjestelmää helposti. Varmista niiden yhteensopivuus käyttämäsi yhdyskäytävän (hub, keskusyksikkö) kanssa asiakaspalvelun kanssa ennen tilausta.
Pyrimme olemaan on joustava yhteistyökumppani, joka toimittaa edistyksellisiä ratkaisuja älykodin rakentamiseksi luotettavalla elektroniikalla asiakkaan tarpeen mukaan. Jos sinulla on idea uudesta käyttösovelluksesta niin kerro siitä meille. Voit päästä pilotoimaan sitä meidän kanssa, sillä meillä on parhaillaan menossa useita pilotteja uusiin sovelluksiin liittyen.
Visio
OmaVahti on valituille asiakassegmenteille paras luotettavien älykodin ratkaisujen toimittaja.
Arvot
OmaVahti tiimin toimintaa ohjaavat arvot ovat:
• Joustavuus – Asiakkaan yksilölliseen tarpeeseen mietityt ratkaisut perustuvat kokemukseen erilaisten komponenttien yhdistämisestä järjestelmään.
• Yhteistyö – Tekemällä ja oppimalla yhdessä asiakkaidemme kanssa ylitämme järjestelmälle/projektille alun perin asetetut odotukset.
• Rohkeus – Intohimo uuden oppimiseen, uudistumiseen ja edistykselliset ratkaisut perustuvat rohkeuteen ajatella itsenäisesti.
• Asiakastyytyväisyys – Korkea asiakastyytyväisyys ja -uskollisuus on seuraus antamiemme lupauksien pitämisestä.